Culinair Erfgoed Diner | Kleren, huisraad en een koe

Contact

Adres:
Hoeve Koning Willem III
Koningin Wilhelminalaan 64
8382GD Frederiksoord
Plan je route

Beleef 200 jaar Koloniën op je bord
In het kader van 200 jaar Veenhuizen organiseren wij in april, juni en september 2023 een culinair erfgoed diner. Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden.

De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten. In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen. De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.

Ieder diner wo…

Beleef 200 jaar Koloniën op je bord
In het kader van 200 jaar Veenhuizen organiseren wij in april, juni en september 2023 een culinair erfgoed diner. Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden.

De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten. In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen. De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu.
Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid.

Bij het Culinair Erfgoed Diner op 16 april zijn we te gast op Huis Westerbeek bij Minne Wiersma (resp. het woonhuis van Johannes van den Bosch / de huidige directeur Maatschapij van Weldadigheid) en op de deel van Ruth en haar man Aaldert.
Ruth en Aaldert zijn de derde generatie die boeren op Hoeve Koning Willem III in Frederiksoord. Ze hebben een melkveebedrijf en runnen een bed & breakfast in de oude paardenstallen.

Het thema van het diner is Kleren, huisraad en een koe. Dat waren precies de 'bezittingen' waarmee de kolonisten hun nieuwe leven in de Maatschappij van Weldadigheid mochten starten. De huisraad en kleren moesten de kolonisten 'kopen' (ze moesten in ruil ervoor aan het werk), de koe, kregen ze te leen.
Johannes van den Bosch was de oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid, hij deed dat in 1818 met het indienen van een verzoekschrift bij Koning Willem I. De rest is geschiedenis, weten wij inmiddels. Een geschiedenis met rafelige randen waar zo veel over te lezen en vertellen valt.

Maak kennis met Huis Westerbeek, de plek waar Generaal Van den Bosch met zijn gezin verbleef, en van waar hij zijn brieven schreef aan het Koninklijk Huis. Minne ontvangt ons met plezier op deze bijzondere plek in Frederiksoord.

Prijs per persoon € 49,50
Geheel verzorgd, inclusief vier gangen diner en interactief middagprogramma met o.a. rondleidingen en verhalen.
Aanvang 15.00 uur.

Prijzen

  • € 49,50

Wanneer

  • Zondag 16 april 2023 15.00 - 21.00 uur