Kolonieroute - Paal 9

De bedelaarskolonie Ommerschans werd rond 1859 een zogenoemde Rijkswerkinrichting.

Van bedelaarskolonie naar Rijkswerkinrichting

Ondanks alle goede bedoelingen raakte de Maatschappij van Weldadigheid in grote financiële problemen waardoor ze in 1859 gedwongen was het beheer van de kolonie Ommerschans over te dragen aan het rijk. De bedelaarskolonie Ommerschans werd daarna een zogenoemde Rijkswerkinrichting. De bedelaars-kolonisten werden voortaan verpleegden genoemd. Per 1 januari 1890 wordt de inrichting helemaal opgeheven. De nog aanwezige verpleegden werden naar de Rijkswerkinrichting Veenhuizen overgebracht.

Rijksopvoedingsgesticht voor jongens

Uit de Rijkswerkinrichting Ommerschans is eind 19e eeuw een Rijksopvoedingsgesticht voor jongens voortgekomen. Omdat de kolonie Ommerschans in de loop der jaren een slechte naam had gekregen zag men ervan af om daarvoor de koloniegebouwen te benutten. De slechte staat van onderhoud van de gebouwen zal daarbij ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld. Er werd voor gekozen om het nieuwe complex, dat de naam Veldzicht krijgt, iets noordelijker te bouwen, halverwege de Ommerschans en het centrum van Balkbrug.

Een deel van de voormalige koloniegronden en de hoeves № 4 en № 5 gingen over naar het opvoedingsgesticht en werden gebruikt voor praktijkonderwijs in land- en tuinbouw aan moeilijk opvoedbare jongens. De tuinmuur die u van hieruit goed kunt zien dateert nog uit die periode. Het perceel vóór u was destijds ingericht als moestuin en boomgaard ten behoeve van het praktijkonderwijs.