Maak een mooie tour om niets te missen van het unieke verhaal. Volg de gids of doe een luistertocht. Ga op Audiotour, neem de Boevenbus, Kolonietram of Kolonie-express. Eén ding is zeker je ziet plekjes die je anders niet snel zult vinden en ontdekt geheimen waarvan je het bestaan niet wist. 

Luistertocht door de Vrije Koloniën

Niemand minder dan Philip Freriks neemt je mee door het UNESCO Werelderfgoedgebied van de Koloniën van Weldadigheid. Hij ontdekte bij toeval dat hij afstamt van een koloniste en verdiepte zich speciaal voor deze luistertocht in de indrukwekkende geschiedenis van zijn kolonie-voorouder.

Lees meer
Twee fietsende mensen die kijken en wijzen naar een koloniehuisje in Frederiksoord

Luistertocht door het Pauperparadijs

Wie heeft er niet gehoord van Het Pauperparadijs? In het boek onthult Suzanna Jansen een stuk verborgen Nederlandse geschiedenis: een uniek heropvoedingsexperiment in Veenhuizen. Deze geschiedenis blijkt verweven met de geschiedenis van haar voorouders. Het pauperparadijs is inmiddels al meer dan 65 keer hedrukt en misschien heb je het gelijknamige theaterstuk ook gezien? Nu is er ook de luistertocht. Niet over het Pauperparadijs, maar er dwars doorheen.

Lees meer
Vrouw op een rode fiets met een boekje waarmee ze de luistertocht door het Pauperparadijs kan fietsen.

Audiotour Op Paupervisite

Met de audiotour 'Op Paupervisite' ga je samen met de kolonisten Hans en Dirk op bezoek bij allerlei personen uit de voormalige kolonie Willemsoord. Laat je tijdens deze wandeling verrassen door bijzondere verhalen en ervaar hoe het is om te leven als een pauper!

Meer weten?

Op pad met de Erfgoedgids in Veenhuizen

Ga mee met een erfgoedgids die je alles vertelt over Veenhuizen en de grimmige geschiedenis van het bijzondere dorp. De gids is zelf opgegroeid in het gevangenisdorp of heeft door gewerkt. Een boeiende tocht langs verschillende monumenten. Een aanrader voor iedereen die alles wil weten. Zelfs nog dat kleine beetje meer. 

Meer informatie
Een man en vrouw zijn op pad met een erfgoedgids. Hij vertelt hen over het monument Ruimzicht. Een statig gebouw in Veenhuizen.

Dit mag je niet missen!