'In Willemsoord zie je goed hoe deze Kolonie het snelst is losgekomen van de strakke indeling en geëvolueerd is naar een gewoon dorp zonder reglementen en centrale sturing,'

Welkom in Weldadig Willemsoord

Willemsoord was een vrije Kolonie met een eigen structuur die je nog zichtbaar terugvindt in een deel van het landschap; een kruispunt als centrum, rechte lanen, open landbouwgronden, lintbebebouwing en grote Koloniehoeves. Het was voor Johannes van den Bosch het ideale koloniemodel met faciliteiten op een centraal punt. Via de West Vierdeparten liep de verbinding met de andere Koloniën. Willemsoord heeft een rijke historie die je vandaag aan de dag op een moderne manier kunt beleven.  

Wat je niet mag missen in Willemsoord

Monumenten

Typisch voor Willemsoord is het ruitvormige kruispunt in het centrum van het dorp. Hier zie je nog een aantal historische gebouwen die vroeger een prominente functie hadden. De school en de onderwijzerswoning, de woning van de onderdirecteur van het fabriekswezen en het verenigingsgebouw zijn allemaal bewaard gebleven. De Maatschappij van Weldadigheid bouwde hier drie imposante boerderijen om centralisatie van de kleine hoeves te realiseren. 

Historische prent van het kruispunt in Willemsoord dat onderdeel is van de Kolonien van Weldadigheid. In het midden Johannes van den Bosch op zijn paard.

Culinair genieten

Je kunt heerlijk eten en drinken in de Koloniën van Weldadigheid. Of het nu gaat om een kop koffie met een lekker stuk taart, een uitgebreide lunch of een heerlijk diner. Het is volop genieten in en rondom Willemsoord. 

Ontdek alle restaurants