'Huisvesting, werk, scholing en zorg waren de belangrijkste pijlers in de Koloniën van Weldadigheid. Je ziet het begin van onze huidige verzorgingsstaat volop terug in Wilhelminaoord.'

Ontdek Kolonie II

Als je in Wilhelminaoord bent, voel en zie je nog veel terug van het gedachtegoed van Johannes van den Bosch. De Koloniën van Weldadigheid liepen vooruit op latere initiatieven van de staat door in te zetten op onderwijs en zorg. Hier staat de eerste lagere school waar leerplicht gold en zie je de eerste bejaardenoorden van Nederland. Kolonisten die niet in staat waren zwaar landarbeid te verrichten, kregen verplicht ander werk aangeboden, bijvoorbeeld in de Mandenmakerij. Het indrukwekkende gebouw is een van de rijksmonumenten die hier nog te zien zijn. Een bezoekje aan Kolonie II mag dan ook zeker niet ontbreken. 

Wat je niet mag missen in Wilhelminaoord

Kolonie Highlights

Monumenten

In Wilhelminaoord zie je naast de rechte lanenstructuur talrijke monumenten zoals het Koloniekerkje, de rustoorden en de Mandenmakerij. Kunstenaar André Pielage heeft met het kunstwerk ‘Opgehaalde herinnering’ een hedendaagse variant gemaakt van de voormalige ophaalbrug over de Westerbeeksloot. In de brugpalen zijn oude aantekeningen uit de kolonie gekrast en op het aankondigingsbord is een citaat gespijkerd dat verwijst naar de hedendaagse sociale verzorgingsstaat. De kunstenaar verbindt hiermee het verleden met het heden.

Historische afbeelding van de school in Wilhelminaoord

Culinair genieten

Je kunt heerlijk eten en drinken in de Koloniën van Weldadigheid. Of het nu gaat om een kop koffie met een lekker stuk taart, een uitgebreide lunch of een heerlijk diner? Het is volop genieten in en rondom Wilhelminaoord. 

Ontdek alle restaurants