Welkom in de Koloniën van Weldadigheid. Meer dan 200 jaar geleden kwamen hier de arme mensen uit het westen van Nederland aan om een nieuw leven op te bouwen. Ze kregen een boerderijtje, een stukje grond en de kinderen moesten iedere dag naar school. Sommige mensen werden zelfs gedwongen naar de Kolonie gestuurd. Best gek maar ook belangrijk voor de geschiedenis van ons land. Je kunt het zelf beleven en ervaren. Ga je mee op ontdekkingstocht? 

Kolonieschooltje

Zo'n 200 jaar geleden moesten de kinderen uit de Koloniën van Weldadigheid verplicht naar school. Dat was voor die tijd heel bijzonder. In de Tuinbouwschooltuin in Frederiksoord staat een replica van het Kolonieschooltje. Je kunt het schooltje van binnen bekijken en zien hoe dat toen was. Regelmatig is juffrouw Gootjes in het schooltje te vinden en kun je een lesje van haar krijgen. Echt leuk om te ervaren. Kom je een keertje langs?  

In de Boevenbus

Ontdek Veenhuizen vanuit een echte, oude Boevenbus! Met de Boevenbus zijn tienduizenden gevangenen vervoerd tussen hun woon- en werkgesticht. Nu rijdt de bus opnieuw door Veenhuizen en je rijd je langs de gevangenissen waar nog altijd gevangenen zitten. Je komt langs prachtige, monumentale gebouwen in Veenhuizen. Onderweg vertelt een gids je alles over de bijzonderheden van Veenhuizen en beantwoordt al je vragen. Superleuk om te doen. Durf jij in te stappen? 

 

De Boevenbus die door Veenhuizen rijdt voor het Gevangenismuseum.

Op avontuur

Hier moet je zijn!

Een dagje minder mooi weer? Breng een bezoek aan een van de musea in de Koloniën van Weldadigheid. Er is van alles te zien en te beleven. Bovendien kom je op een leuke en leerzame manier heel veel te weten of de bijzondere geschiedenis. 

TIP! Doe de Kolonie speurtocht

Ga terug naar 1818. Suus uit Leiden is 10 jaar en woont sinds kort met haar ouders in de Proefkolonie. Dat is een heel bijzondere plek. Zij wil je er graag alles van laten zien. Loop je een dagje mee? Jij kunt voor één dag KolonieKid zijn. Ontdek welke klusjes in huis je moest doen, welk werk papa en mama vroeger deden, wat je op school leerde en welke huisdieren er waren. Aan het eind kun je op de foto als echte kolonist! 

Lees meer

Beleef het samen