'In deze onvrije Kolonie werden bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ gedwongen tewerkgesteld op het land van grootschalige Koloniehoeven en in de vele bedrijfjes.'

Straf- en bedelaarskolonie

Op een oude verdedigingsschans uit de 17e eeuw is in 1819 Kolonie Ommerschans als eerste straf- en bedelaarskolonie gebouwd. In deze onvrije kolonie werden bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ gedwongen tewerkgesteld. De kolonisten moesten werken op de grootschalige koloniehoeves of in een van de vele bedrijfjes. 

Ommerschans is tegenwoordig een mooie combi van een gestructureerd, open landschap en een gesloten bebost gebied. Hier zie je de archeologische sporen van de oude schans nog terug en zijn nog historische gebouwen uit de kolonietijd te ontdekken. 

Wat je niet mag missen in Ommerschans

  • Herinnering kazernegebouw

  • Begraafplaats

  • Stapstenen

  • Veldzicht

  • Huize Erica

Terug naar 1818

Centraal in Ommerschans stond het hoofdgebouw. Een twee verdiepingen tellend vierkant kazernegebouw met een grote binnenplaats en blinde buitenmuren van 100 tot 120 meter lang. Dit gebouw was bedoeld voor 1200 tot 1500 personen, die in dertig zalen werden ondergebracht; de mannen gescheiden van de vrouwen.

In de eerste jaren werden er mensen geplaatst die zich schuldig hadden gemaakt aan zedeloosheid, luiheid of brutaliteit en asociale gezinnen. Toen bleek dat daarmee de kolonie niet vol kwam, besloot de overheid in 1823 een premie uit te loven voor iedere bedelaar die naar de schans werd gezonden. Vanaf die tijd zat het gesticht tjokvol; er verbleven vaak meer dan tweeduizend personen.

Culinair genieten

Je kunt heerlijk eten en drinken in de Koloniën van Weldadigheid. Of het nu gaat om een kop koffie met een lekker stuk taart, een uitgebreide lunch of een heerlijk diner. Het is volop genieten in en rondom Ommerschans. 

Ontdek alle restaurants