'Midden in het veen liet Johannes van den Bosch in 1823 drie gestichten bouwen voor weeskinderen, landlopers en bedelaars.'

Veenhuizen boeit

Strafkolonie, "pauperparadijs" en gevangenisdorp: Veenhuizen was het allemaal. Duizenden kolonisten werden hier zo'n tweehonderd jaar geleden naartoe gestuurd om te worden 'verpleegd tot een beter bestaan'. Ze leerden een beroep zodat zij konden voorzien in eigen onderhoud.

Na een periode als Rijkswerkinrichting (1859-1875) was Veenhuizen tot 1983 een gesloten, zelfvoorzienend gevangenisdorp waar men alleen mocht wonen als men er ook werkte. Ook nu nog spelen straf en heropvoeding in Veenhuizen een grote rol. 

Wat je niet mag missen in Veenhuizen

Nog meer te beleven

Monumenten in Veenhuizen

Het Drentse Veenhuizen lijkt in niets op andere dorpen. Hier getuigen meer dan honderd Rijksmonumenten van een uniek verleden. Karakteristiek zijn de dienstwoningen met de kenmerkende spreuken zoals 'Rust Roest' en 'Werk is Leven'.

Van de drie carrévormige gestichten is er slechts één bewaard gebleven. Het voormalige hospitaal en de directeurswoning zijn een echte eye-catchers. Bijzonder ook is Klein Soestdijk. Deze witte villa werd in 1859 gebouwd voor de hoofddirecteur van de gestichten. De verpleegden moesten hier ‘op audiëntie’ bij de hoofddirecteur. 

Culinair genieten

In Veenhuizen kun je heerlijk eten en drinken. Of het nu gaat om een kop koffie met een lekker stuk taart, een uitgebreide lunch of een heerlijk diner? Het is volop genieten.

Ontdek alle restaurants