Welkom in de Koloniën van Weldadigheid. Alleen al de naam maakt je nieuwsgierig. Ontdek zeven unieke plekken vol geschiedenis en verborgen verhalen. En het mooie is: alles van toen is nog altijd zichtbaar in een uniek landschap met talrijke monumenten. De Koloniën van Weldadigheid komen pas echt tot leven als je die verhalen zelf ontdekt en ervaart. 

Begin je ontdekkingstocht hier

Bezoekerscentra

Niets missen? Start een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid bij een van de bezoekerscentra. In museum De Proefkolonie in Frederiksoord en het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen word je gastvrij ontvangen en wijzen de medewerkers je de weg. In de museumwinkel koop je leuke souvenirs, is een uitgebreide collectie boeken verkrijgbaar en vind je lekkere streekproducten. Vanuit hier start je de mooiste fiets- en wandelroutes. 

In het decor van

De Koloniën van Weldadigheid worden omringd door prachtige natuur. Nationaal Parken en natuurgebieden liggen op steenworp afstand. Hier vind je rust en ruimte. Geen bruisend nachtleven maar oorverdovende stilte. Geen snelwegen, geen treinen, wel koeien en schapen die nieuwsgierig toekijken. Het unieke verhaal en de adembenemende schoonheid zijn de ingrediënten voor een heerlijke dag uit of een fijne vakantie. Geniet en koester al dit moois!

Nationale Parken en natuurgebieden
Nationaal Park Dwingelderveld

Waar vind je de Koloniën van Weldadigheid?

De Koloniën van Weldadigheid zijn ruim 200 jaar geleden gesticht op desolate heide- en veengebieden in het noorden van Nederland en de Kempen in Vlaanderen. Vandaag de dag zijn het dorpen met een rijke geschiedenis.

Een man en vrouw zijn op pad met een erfgoedgids. Hij vertelt hen over het monument Ruimzicht. Een statig gebouw in Veenhuizen.

Frederiksoord

Hier begon in 1818 het maatschappelijk experiment met een kleine proefkolonie. Start hier je ontdekkingstocht in museum De Proefkolonie en zie de talrijke monumenten.

Meer over Frederiksoord

Wilhelminaoord

In Wilhelminaoord zie je terug hoe de Koloniën van Weldadigheid vooruitliepen op de rest van Nederland door in te zetten op onderwijs en zorg. Eye-catchers zijn het Koloniekerkje, in het centrum van het dorp, en Rustoord I en II.

Meer over Wilhelminaoord

Willemsoord

Willemsoord kreeg destijds een heel eigen structuur die je nu nog zichtbaar terugvindt; een kruistpunt als centrum, rechte lanen, open landbouwgronden, lintbebebouwing en grote Koloniehoeves.

Meer over Willemsoord

Veenhuizen

Wezen, bedelaars en landlopers werden verplicht naar de dwangkolonie Veenhuizen gestuurd om te worden 'verpleegd tot een beter bestaan'. Ontdek in het Gevangenismuseum alle verhalen over de grootste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid.

Meer over Veenhuizen

Ommerschans

In de 'onvrije' Kolonie werden bedelaars, landlopers en 'onwilligen' gedwongen tewerkgesteld op het land van grootschalige Koloniehoeves. De begraafplaats, met duizenden anoniem begraven armen, herinnert hier aan.

Meer over Ommerschans

Wortel

In Kolonie Wortel is de landschapsstructuur van een 'vrije' Kolonie gecombineerd met de bebouwing van een 'onvrije' Kolonie. Wortel heeft een typisch diamantvormig kruispunt.

Meer over Wortel

Merksplas

Merksplas valt op door de monumentaliteit van de gebouwencomplexen. Een statement van de staat bij de doorontwikkeling van de Kolonie aan het eind van de 19e eeuw.

Meer over Merksplas