'Het ooit woeste landschap werd in een keurslijf gedwongen'

Terug naar de tijd van de landlopers

Kolonie 5-7 is niet alleen een oase van rust, maar ook een teletijdmachine die je terug katapulteert naar de tijd van de landlopers. Jarenlang bewerkten zij hier de grond en dat liet zijn sporen na. Het bijzondere landschap is een geordende bijna geometrische structuur, gevormd door monumentale dreven en een afwisseling van bossen, heide, vennen, landbouwgronden en indrukwekkende gebouwen. 

Wat je niet mag missen

Een uitzonderlijk landschap

Het landschapspatroon weerspiegelt nog steeds de ideeën van de oprichters van de Koloniën van Weldadigheid. De kaarsrechte dreven moesten de landlopers tucht en orde bijbrengen. De koloniën vormden een aparte afgesloten wereld waarin de landlopers leefden, woonden en werkten. Wandel of fiets door het landschap en snuif zelf de bijzondere sfeer op.

Bezoekerscentrum Vlaamse Koloniën

In het bezoekerscentrum ontdek je hoe de Koloniën van Weldadigheid zijn ontstaan en maak je kennis met de landlopers die in Wortel en Merksplas verbleven. Vlieg virtueel over dit merkwaardige landschap en leer er meer over de prachtige natuur. Of geef je naam in onze zoekmodule in en ontdek of jij familie had in de Kolonie.

 

Meer informatie