Rode men- en ruiterroute Drents Friese Wold

(19,0 km)

Een prachtige men- en ruiterroute door bos en over heide. Geniet van het duinlandschap van het Aekingerzand en de vele vennen. Via een zwarte verbindingsroute is de speciale spartelvijver voor paarden toegankelijk.

Parkeren
Trailerparkeren is mogelijk op Parkeerplaats het Halve Maantje Canadaweg, 8426 SJ Appelscha.

Bewegwijzering
Deze men- en ruiterroute wordt bewegwijzerd met rode vierkante bordjes met witte opdruk van een hoef en wiel. 

Horeca met paardenpleisterplaats
Wil je wat eten en drinken dat kan bij de volgende horecagelegenheden met paardenpleisterplaats: Bezoekerscentrum Terwisscha in Appelscha, Boscamping Appelscha en bij Camping de Whilhelminahoeve in Elsloo.

Dit ga je zien

Startpunt: Canadaweg
8426 SJ Appelscha
1

Buitencentrum Drents-Friese Wold

Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwisscha 6 a
8426SJ Appelscha
Buitencentrum Drents-Friese Wold
2

Boscamping Appelscha

Oude Willem 3
8426 SM Appelscha
Boscamping Appelscha
3

Camping de Wilhelminahoeve

Canada 3
8424 SR Elsloo
Camping de Wilhelminahoeve
4

Natuurplas Canadameer

Natuurplas Canadameer
8424 Elsloo
Natuurplas Canadameer
Eindpunt: Canadaweg
8426 SJ Appelscha

Beschrijving

Startpunt: Canadaweg
8426 SJ Appelscha

Extra Info:

 • Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarmee een Natura 2000 gebied. Het Nationaal Park bestaat uit 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. De duinen van het Aekingerzand zijn kenmerkend, de spartelplas ‘Canadameer’ een heerlijke plek om met je paard te bezoeken.
 • Voor ruiter- en menners zijn in het Nationaal Park Drents-Friese Wold een 4 tal dagroutes uitgezet met elk een eigen kleur pictogram bordje. De dagroutes duren ca 2 uur en starten op 4 verschillende locaties. Er zijn ook zwarte ruiter/men paden. Dit zijn verbindingspaden om een route in te korten of te verbinden.
 • Belangrijke informatie
  In het Nationaal Park lopen diverse rassen koeien en schapen in verschillende begrazingsgebieden. Blijf rustig doorrijden, trek geen aandacht, rij er met een bocht omheen zodat u ruime afstand houdt of keer om als u het niet vertrouwt. U bent te gast in hun leefgebied. Sluit de hekken goed na het passeren, zo blijven de dieren in de begrazinggebieden. 
 • Heeft u op- en aanmerkingen over ruiterroutes binnen het Nationaal Park dan kunt u dat melden bij de boswachter (l.koel@staatsbosbeheer.nl) telefoonnummer kantoor Hoogersmilde 0592-459431. Zij zal hier dan zo snel mogelijk aandacht aan besteden, en waar nodig actie ondernemen.
 • Gouden regels voor een prettig verblijf in het Nationaal Park voor iedereen:
 • Buiten de ruiterpaden en routes rijden is niet toegestaan. Fiets- en voetpaden worden door hoeven snel vernield. Als u fiets- en wandelpaden moet oversteken, doet u dat dan stapvoets, om schade zoveel mogelijk te beperken.
 • Laat uw paard niet van struiken of bomen eten.
 • Passeer andere recreanten stapvoets, dit voorkomt ergernis en stofwolken
 • Ga niet met uw paard in een ven, om het te laten drinken. Zeldzame planten langs de oevers zijn erg kwetsbaar. Ook kunnen hoeven de bodem beschadigen waardoor een ven lek kan raken.
 • Een speciale spartelvijver bevindt zich ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren. Makkelijk bereikbaar vanaf trailerparkeerplaats het Halve Maantje.
 • Vanwege brandgevaar, vragen wij u vriendelijk in het nationaal park niet te roken.
 • Houdt uw rustpauzes bij voorkeur op de speciale paardenrustplaatsen. Paarden trekken vaak vliegen aan. Als u de gewone picknickplaatsen gebruikt, is dat niet zo prettig voor de andere gasten.
 • Ruiterbedrijven
  Huifkarverhuur Estelle – Oude Willem
  Manege Ludanchelo Hoeve – Wateren
  Manege RCA – Appelscha
  Park Drentheland – Zorgvlied
  Hoeve Morgenster – Doldersum
  Landgoed Alberthoeve – Wateren
  Villa Nova – Zorgvlied
  Reëenwissel - Hoogersmilde
Eindpunt: Canadaweg
8426 SJ Appelscha

Kenmerken