Paarse men- en ruiterroute 'In het spoor van de Desperado's'

(27,0 km)

Volg het spoor van de Desperado’s door de bossen van Noordwolde-Vledderveen-Doldersum-Zorgvlied. Deze 27 km lange men- en ruiterroute volgt de sporen van de vluchtelingen uit de Koloniën van Weldadigheid. Je komt door de bossen van Noordwolde.

Parkeren 
Trailerparkeren is mogelijk op Parkeerplaats Hoeve 202, Oostvierdeparten 25 Noordwolde, Hoeve Morgenster, Huenderweg 17 Doldersum en Vakantie Landgoed Alberthoeve, Wateren 24 Wateren.

Bewegwijzering
De men- en ruiterroute wordt bewegwijzerd met paarse vierkante bordjes met een witte opdruk van een hoef. 

Horeca met paardenpleisterplaats
Wil je wat eten en drinken dat kan bij de volgende horecagelegenheden met paardenpleisterplaats: Hoeve de Werkhorst, Werkhorstlaan 12, 8381 XP Vledder en Hotel restaurant Villa Nova, Dorpsstraat 38, 8437 PB Zorgvlied.

Dit ga je zien

Startpunt: Boylerstaat 12
Doldersum
1

Hotel Restaurant Villa Nova

Hotel Restaurant Villa Nova
Dorpsstraat 38
8437 PB Zorgvlied
Hotel Restaurant Villa Nova
2

Grenzeloos - Slapen Eten Beleven

Grenzeloos - slapen - eten - beleven
Boijlerstraat 12
8386 XE Doldersum
Grenzeloos - Slapen Eten Beleven Kaal te boeken op basis van logies, maar ook met ontbijt en evt. diners vanuit het restaurant. Deze kamer heeft een keuken, ideaal voor o.a. langere periodes.
3

Camping Zonnekamp

de Ruyter de Wildtlaan 7
8437 PC Zorgvlied
Camping Zonnekamp
Eindpunt: Boylerstaat 12
Doldersum

Beschrijving

Startpunt: Boylerstaat 12
Doldersum

Extra info

 • Vluchtelingen uit de Koloniën van Weldadigheid. Deze 'desperado's' wilden zich niet meer aan het strenge regime van de Maatschappij van Weldadigheid onderwerpen. Zij vluchtten in het holst van de nacht naar de bossen rondom Vledderveen.
 • Als het deze deserteurs lukte om in één nacht een plaggenhut met rokende schoorsteen te bouwen, dan werd hun aanwezigheid gedoogd. In de zomer werkten de desperado's in het veen, in de winter vlochten ze manden van wilgentenen. Op deze manier konden ze in hun levensbehoefte voorzien.

Belangrijke informatie

 • In het Nationaal Park lopen diverse rassen koeien en schapen in verschillende begrazingsgebieden. Blijf rustig doorrijden, trek geen aandacht, rij er met een bocht omheen zodat u ruime afstand houdt of keer om als u het niet vertrouwt. U bent te gast in hun leefgebied. Sluit de hekken goed na het passeren, zo blijven de dieren in de begrazinggebieden. 
 • Heeft u op- en aanmerkingen over ruiterroutes binnen het Nationaal Park dan kunt u dat melden bij de boswachter (l.koel@staatsbosbeheer.nl) telefoonnummer kantoor Hoogersmilde 0592-459431. Zij zal hier dan zo snel mogelijk aandacht aan besteden, en waar nodig actie ondernemen.

Gouden regels voor een prettig verblijf in het Nationaal Park voor iedereen:

 • Buiten de ruiterpaden en routes rijden is niet toegestaan. Fiets- en voetpaden worden door hoeven snel vernield. Als u fiets- en wandelpaden moet oversteken, doet u dat dan stapvoets, om schade zoveel mogelijk te beperken.
 • Laat uw paard niet van struiken of bomen eten.
 • Passeer andere recreanten stapvoets, dit voorkomt ergernis en stofwolken
 • Ga niet met uw paard in een ven, om het te laten drinken. Zeldzame planten langs de oevers zijn erg kwetsbaar. Ook kunnen hoeven de bodem beschadigen waardoor een ven lek kan raken.
 • Een speciale spartelvijver bevindt zich ten noorden van het Canadameer aan de weg Appelscha-Wateren. Makkelijk bereikbaar vanaf trailerparkeerplaats het Halve Maantje.
 • Vanwege brandgevaar, vragen wij u vriendelijk in het nationaal park niet te roken.
 • Houdt uw rustpauzes bij voorkeur op de speciale paardenrustplaatsen. Paarden trekken vaak vliegen aan. Als u de gewone picknickplaatsen gebruikt, is dat niet zo prettig voor de andere gasten.
Eindpunt: Boylerstaat 12
Doldersum