Wil je een leuke, leerzame dag op pad met familie en/of vrienden? Dat kan in de Koloniën van Weldadigheid. Frederiksoord en Veenhuizen hebben beide een bezoekerscentrum vanuit waar jij goed voorbereid het gebied kunt ontdekken. 

 

Dagje Frederiksoord

Een bezoek aan Frederiksoord start je in Museum de Proefkolonie in Frederiksoord, ook ideaal voor groepen! Een kop koffie of lekkere lunch haal je in het  Grand Café. Naast het museum vind je het Fietstransferium. Hier kun je allerlei soorten fietsen huren; gewone fietsen, e-bikes maar bijvoorbeeld ook een ouder-kind-tandem of een elektrische bakfiets. En natuurlijk fiets je vanaf hier de mooiste routes waarmee je het gebied ontdekt. Wilhelminaoord en Willemsoord zijn vanaf hier prima aan te fietsen. Wil je graag een speciaal samengesteld arrangement? Geen probleem, neem even contact op met het museum. 

Museum de Proefkolonie
Museum de Proefkolonie in Frederiksoord

Dagje Veenhuizen

Veenhuizen bezoeken? Goed idee! Het gevangenisdorp en voormalig onvrije kolonie bestaat namelijk 200 jaar, waardoor er veel activiteiten zijn. Een bezoek aan Veenhuizen start je slim in het Gevangenismuseum. Hier duik je niet alleen in de geschiedenis van het strafrecht in Nederland, maar leer je ook alles over bijzonder Veenhuizen. Daarna het gebied ontdekken? Bij Hotel Bitter & Zoet vind je het Fietstransferium. Hier kun je terecht voor fietsen, routes en een kop koffie of heerlijke lunch. 

Gevangenismuseum

Ommerschans

Op een oude verdedigingsschans uit de 17e eeuw is in 1819 Kolonie Ommerschans als eerste straf- en bedelaarskolonie gebouwd. In deze onvrije kolonie werden bedelaars, landlopers en ‘onwilligen’ gedwongen tewerkgesteld. Ommerschans is tegenwoordig een mooie combi van een gestructureerd, open landschap en een gesloten bebost gebied. Hier zie je de archeologische sporen van de oude schans nog terug en zijn nog historische gebouwen uit de kolonietijd te ontdekken. Elke maand kun je onder begeleiding van een gids een rondwandeling doen in dit gebied. De wandeling duurt 1, 5 uur. Groepen kunnen in overleg ook op een andere dag en/of tijdstip terecht. Neem even contact op met de Vereniging Ommerschans.

Ommerschans