Bezoek de Koloniën van Weldadigheid

Dag 1

Na een gastvrije ontvangst in de accommodatie van jouw keuze is het tijd om de omgeving te ontdekken. Je gastheer of gastvrouw heeft zeker nog meer tips, routes of vertelt je graag de leukste ervaringen of anekdotes. De Koloniën van Weldadigheid zijn heel bijzonder en dat delen we graag. Het worden sowieso onvergetelijke dagen.

Dag 2

Begin je ontdekkingstocht in Museum De Proefkolonie in Frederiksoord. Hier ontdek je het ontstaan van de Koloniën van Weldadigheid en treed je in de voetsporen van de eerste vijf kolonistengezinnen die in 1818 op het Drentse platteland een nieuwe toekomst vonden. Je weet meteen wat het gebied zo uniek en bijzonder maakt.

Aansluitend is een wandeling langs de een aantal monumenten een aanrader. In het bezoekerscentrum ligt de Monumentenroute al voor je klaar. Stap je liever op de fiets? Neem dan het Weldadig Rondje of boek de Luistertocht door de Vrije Koloniën van Weldadigheid. En mocht je dan nog tijd over hebben? Ga 'Struinen door De Tuinen' en geniet in de bijzondere Tuinen van Frederiksoord.

 

Museum de Proefkolonie in Frederiksoord

Dag 3

Vandaag is een trip naar de Dwangkolonie Veenhuizen aan te bevelen. Bezoek het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen waar de verhalen van over ontoelaatbaar gedrag worden vertelt. Verhalen van vroeger en nu. Over armoede, verpaupering, misdaad en straf.

Maak een tour met de Boevenbus die langs de gevangenissen, die nog altijd in gebruik zijn, rijdt en je onderweg vele monumentale gebouwen laat zien. Of ga mee op erfgoedavontuur met gids Peter. Vrijwel alle bijzonder gebouwen heeft hij van binnen gezien. Hij vertelt je er graag over. Maak een culinaire pitstop bij Bierbrouwerij Maallust en Piepers en Paupers. Proef en ervaar zelf de rijke historie. En heb je nog tijd over? Maak een wandeling of fietstocht door het Fochteloërveen. Een fantastisch natuurgebied direct in de buurt. 

 

Dag 4

Na je vertrek uit de accomodatie is een bezoek aan het Nationaal Vlechtmuseum in Noordwolde of het bezoekerscentrum in Doldersum aan te bevelen. Beide dorpen zijn nauw verbonden met de Koloniën van Weldadigheid en vertellen elk hun eigen verhaal. Geniet nog even van een lekkere lunch in een van de restaurantjes in de buurt om vervolgens vol nieuwe indrukken en ervaringen naar huis te gaan. Je komt vast nog eens weer! 

Dit is wat je allemaal ontdekt:

Betoverende natuur in de omgeving

Extra lang genieten wat het gebied je te bieden heeft? Breng nóg een dag door; maar dan in een van de nabijgelegen natuurgebieden. 

Boek jouw verblijf

Ben je er klaar voor om het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid te ontdekken? Je hebt nu in ieder geval genoeg tips en inspiratie gekregen om jouw ideale uitje samen te stellen. 

Boek gauw jouw verblijf
Fietsen